Genom att använda den här sidan accepterar du vår användning av cookies

Ladda ner

Artiklar

Lämna din e-post så meddelar vi dig när det finns nya artiklar att läsa.

Skickat!

Nu behöver du bara bekräfta det mail som vi skickat till dig så hör vi av oss.

Ladda hem Opti

Ekonomi, ägande och kapitalbaskrav

Vår ekonomi

Hur ser vår ekonomi ut? Nedan är dels en så kallad redovisning av Opti:s kapitalbas och kapitalbaskrav, något vi i egenskap av ett värdepappersbolag måste visa. Men vi tänkte gå steget längre och även dela hur vi är finansierade, vilka löner vi tar ut samt varifrån vi tjänar pengar.

Varför väljer vi att visa sådant? För att vi tror att hela industrin behöver bli mer transparent, och vi tänker inte sitta och vänta på att den förändras.

Finansiering och ägande: De första tre åren så finansierades Opti helt av oss som startade företaget – Jonas, Gustav, Anders, Ann och Hannes. I 2017 så hittade vi två superduktiga investerare som delar våra värderingar och långsiktighet, familjen Persson och familjen Wilkne, och kunde stolt välkomna dem som investerare. Idag är det alla vi som tillsammans äger Opti.

Löner: Alla vi som jobbar i Opti tar ut löner på mellan 35 och 42 tusen kronor i månaden.

Intäkter: Opti tjänar pengar när du väljer att betala oss för att vi ska hjälpa dig skapa och underhålla en sund portfölj att spara i, och ge löpande rådgivning rörande denna.

Vi har inga andra intäkter, alls, från någon. Så till skillnad från de flesta företag som liknar oss tjänar vi INTE pengar när vi visar dig en viss fond, hjälper dig byta till den, hjälper dig flytta till en viss bank eller i allmänhet hanterar dina pengar. Vi har alltså inga provisioner, kommissioner, kick-backs och allt annat det heter. I de fall dessa finns så återför vi dem oavkortat till dig. För det är dig som vi jobbar för.

Kapitalbas och kapitalbaskrav: Åter till vad vi måste visa enligt gällande lag. Denna redovisning är lite mer svårförståelig vilket vi vill be om ursäkt för. Den måste nämligen följa ett visst format och uppställning. Syftet med kraven på att vi ska ha ett visst kapital är att du ska kunna känna dig trygg med att Opti kommer finnas kvar även om det skulle bli utmanande tider för oss som bolag, marknaden som helhet, eller båda. Sammanlagt ska vårt kapital täcka de lagstadgade minimikraven (det kallas pelare 1), de extra krav vi valt att lägga på oss själva (pelare 2) samt en ytterligare kapitalkonserveringsbuffert som krävs enligt lag. Kraven baseras på våra prognoser för det första året, och kapitalet är per utgången av senaste kvartalet.

Uppgifter per 2021-06-30

Vår senaste årliga interna kapital- och likviditetsutvärdering hittar du här. Den korta storyn? Ja, vi uppfyller såklart kapitalkraven.