Genom att använda den här sidan accepterar du vår användning av cookies

Ladda ner

Artiklar

Lämna din e-post så meddelar vi dig när det finns nya artiklar att läsa.

Skickat!

Nu behöver du bara bekräfta det mail som vi skickat till dig så hör vi av oss.

Ladda hem Opti

Smart portfölj

Din smarta portfölj

Ett personligt sparande med bättre framtidsutsikter

En portfölj är ett smartare sparande, skräddarsytt efter just din ekonomi. Genom att kombinera fonder som passar bra ihop så kan sparandet öka mer i värde och risken kan sänkas. Det kan låta som magi men är bara smart, prisbelönt matematik.

Tidigare har portföljer bara varit tillgängliga för de allra rikaste, och även då till ett för högt pris. Det är något som vi vill ändra på med Opti. Gå med i revolutionen du också!

Därför är en portfölj bra för dig

Att satsa på enskilda aktier och försöka pricka marknadsuppgångar må vara spännande för vissa. Men all seriös forskning visar att sådana försök att slå marknaden bara brukar leda till mindre pengar i fickan. Det är en obekväm sanning som industrin helst vill hålla tyst om.

På 50-talet upptäckte man dock (och fick senare Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap för) att om man istället kombinerar flera olika typer av tillgångar (aktier, råvaror och olika sorters räntor) så jämnar dessa ut varandras risker. På så sätt kan man höja den förväntade värdeökningen och minska risken. Det kallas för diversifiering, och ger helt enkelt ett bättre sparande.

Investera hållbart

Att välja ett hållbart sparande är något av det viktigaste man kan göra för både miljön och samhället. Studier visar dessutom att en hållbar inriktning inte påverkar portföljen negativt gällande avkastning och risk.

Alla våra portföljer är hållbara men du kan även välja att göra dem extra hållbara om du vill.

Läs mer
Investera hållbart

En bra portfölj investerar brett

Smart portfölj

Vilken är den bästa portföljen? Den som har högst sannolikhet att gå upp mest i värde, givet sin risk.

Man höjer sannolikheten och sänker risken genom att diversifiera: Först väljer man ut rätt tillgångar; aktier, råvaror och olika sorters räntor. Sedan beräknar man den optimala balansen mellan tillgångarna så att de minskar varandras risker så mycket som möjligt. Till sist väljer man ut de bästa fonderna – byggstenarna – för att investera i varje tillgång.

Smart portfölj

Resultatet blir ett sparande – en portfölj – med jämnare värdeutveckling, kortare nedgångsperioder och ett minskat beroende av hur enskilda marknader och tillgångar presterar. Smart va?

Här kan du se hur det skulle ha gått historiskt.

Opti investerar mycket bredare än andra

Antal länder i index
47
28
9
1
15
Opti
46
1
1
1
0
Annan
”robotrådgivare”
27
1
0
1
0
Typisk blandfond
23
1
0
1
0
Gör det själv
Aktier Räntor – Krediter Räntor – Reala Räntor – Nominella Råvaror

Opti är mycket mer diversifierad än andra portföljtjänster som finns idag. Det ger ett sparande i våra portföljer en högre sannolikhet att växa mer i värde än andra portföljer med samma risk.

Se hela jämförelsen

Så enkelt kommer du igång

Smart portfölj

Genom att i appen svara på ett antal frågor så kan Opti analysera dig och din ekonomi. Du får också göra ett enkelt test som hjälper tjänsten att förstå vilken risk du är villig att ta.

Smart portfölj

Baserat på dina svar föreslår Opti en personlig portfölj till dig, med rätt blandning av aktier, råvaror och tre sorters räntor. Förslaget är gratis, och du kan helt själv välja om du vill investera pengar i din nya portfölj.

Smart portfölj

Vi hjälper dig att starta din portfölj. Eftersom både fonder och världen förändras så mår portföljen sedan bäst om den underhålls. Opti sköter även det åt dig: Regelbunden rebalansering, förslag på bättre fonder och årlig uppföljning.

Läs mer om hur vi bygger portföljer (PDF)

Vad kostar det?

Din investering
0kr
Månadskostnad
Läs mer
0kr

Månadskostnaden är beräknad från vår årliga avgift på 0,5 % inkl moms
samt vår leverantörs årliga avgift för depåhantering.

Detta ingår

  • Professionell, oberoende rådgivning
  • Alltid bäst fonder inom varje kategori
  • Automatisk rebalansering
  • Personligt ISK med investerarskydd
  • Fria insättningar och uttag

Ej inkluderat

Fondernas avgifter är inte medräknade eftersom olika portföljer innehåller olika fonder. Men hos Opti blir fondavgifterna endast mellan 0,22 %–0,28 %.

Det är tack vare att vi är oberoende. Vi låter fondernas provisioner oavkortat gå tillbaka till dig. Det ger 30–50 % rabatt jämfört med om du skulle köpa fonderna själv hos din bank eller nätmäklare.


Det är säkert

Är det säkert?

Självklart! Alla fonder i din portfölj omfattas av det statliga investerarskyddet. Du äger fonderna i ditt eget namn, och dina pengar i själva fonden finns i slutändan hos respektive fondbolag.

Pengar som du sätter in hamnar alltid på ett klientmedelskonto, i ditt namn. På så sätt är de avskiljda från vår depåleverantörs egna pengar.

Det gör att dina pengar alltid förblir dina, och inte påverkas av om något som händer med varken Opti eller vår depåleverantör. Smart va?

Smart portfölj

Starta ett bättre sparande nu